GRAFIIKAN TYÖPAJA 23.1.-23.4.2024 klo 16-19

Huom. muutokset aiemmin ilmoitettuihin (esim. Arttu).
Tiistaisin klo 15 – 19:
23.1.
30.1.
13.2.
27.2.
12.3.
19.3.
9.4.
23.4.

Ilmoittautuminen: Hanne Rokkanen, p. 050 3771453, hanne.rokkanen@gmail.com

Grafiikantyöpaja (sisäänkäynti ovet E (näppäinkoodi) ja F, jotka sijaitsevat puiston puolella)

Työpaja maksuun (15 €) kuuluvat kaikki tarvittavat materiaalit (mm. värit ja paperit).

Maksuun kuuluu myös opetus ja ohjaaminen. Mukaan ei tarvitse kuin suojavaatteet ja ns keltaiset suojakäsineet. Voit säilyttää väliaikaisesti omia välineitä ja keskeneräisiä teoksia yhteiskäyttöön varatussa pienehkössä varastotilassa

Grafiikantyöpajan menetelmät

Painolaattana käytetään alumiinista offset-painoon tarkoitettua levyä ,joka leikataan haluttuun kokoon.

Kuivaneula: Painolaatalle piirretään haluttu kuvio. Väri jää piirrosviivojen syvennyksiin ja siirtyy vedospaperille prässin avulla.

Garborundum: on menetelmä jossa liima-aineeseen sekoitetaan “carborundum-hiekkaa”.

Menetelmässä kuva muodostuu laatan pinnan syvennyksistä ja laatalle lisätyistä materiaaleista.Menetelmä on enemmän maalaamista ja kuvanveistoa kuin perinteistä grafiikkaa. Painolaatalle maalataan esim  gesson  ja carborundumhiekan avulla maalaus valoineen ja varjoineen, laatalle voi jättää myös selviä  pensselinjälkiä. Gesson paksuutta (laimentaan vedellä) voi vaihdella mikä vaikuttaa värin insentiteettiin. Painolaatan valmistamisessa tärkeää on myös värin levittäminen laatalle ja ylimääräisen poispyyhkiminen.  Kuvan vedostaminen tapahtuu  metalligrafiikan tapaan syväpainopaperille prässin puristuksissa.

Collagrafia: Menetelmä jossa laatalle liimataan jotain materiaalia (esim lankaa tai kasvin osia).

Käytetty liima-aineen ( gesson) on kuivuttava päiviä ennenkuin laatta on painokelpoinen.

Kaikkia näitä menetelmiä käytetään usein samassa työssä. Sen lisäksi pelkkä laatta  voidaan maalata syväpainoväreillä , se voidaan telata, voidaan käyttää sabluunoja, painaa useampi laatta samaan vedoksen. Vedoksessa on mahdollisuus käyttää hyväksi värien rasvapitoisuutta ja jo kuivahtaneen vedoksen päälle voi painaa uudella laatalla lisää kuvaa.

Grafiikassa käytetään ns syväpainovärejä jotka nykyään ovat vesiliukoisia.

Akvarelliväreillä  on myös mahdollista tehdä grafiikanvedos.

Tällainen ei-syövytetty  grafiikan laatta ei kestä kovin montaa vedosta ( 1-5).

Vedoksiin merkitään työn nimi ja oma nimi, lisäksi vedoksessa on grafiikassa käytettyjä kirjainyhdistelmiä jotka kertovat onko vedoksen vedostanut sen tekijä tai onko vedos esim koevedos jne. Numerot kertovat monesko vedos on sarjasta esim 3/4 tai 1/2.

Monitypiossa ( otetaan vain yksi ainutkertainen vedos 1/1) voidaan käyttää painolaattana mitä tahansa ohutta materiaalia joka kestää kosteutta.

Vedospaperi on ns syväpainopaperia ja se kostutetaan vesialtaissa ennen vedostamista. Painettu vedos  kuivataan suoraksi ja kehystetään lasin tms alle.

Vaikka grafiikanpajassa ei tehdä ns syövytettyjä grafiikan laattoja on  lukuisia menetelmiä tehdä grafiikkaa ja vain mielikuvitus on rajana. Pari esimerkkiä vedoksista. Tervetuloa!

About the author: adminvek